18.7.2006

Mont Blanc (4808 m)

Mont Blanc (4808 m) on länsi-Euroopan korkein vuori, se piirtyy kohti taivasta Ranskan ja Italian rajalla. Graniitti- ja gneissimassivi pituus 50 km, leveys 15 km, jonka korkein huippu Mont Blanc on.
Blancille pääsee pohjoispuolelta kolmea perusreittiä. Kaiken kaikkiaan reittejä on toki huomattavasti enemmän, eräässä opuksessa esitellään 100 tapaa kiivetä Blancille, mutta tässä 3 käytetyintä.

Suosituin on kaiketi länsireitti (Gouterin reitti), joka alkaa le Nid d’Aiglen rautatien (raitiovaunu oikeastaan) päätepysäkiltä ja nousee alkumatkaltaan lumettomassa (kesällä)maisemassa Tête Roussen jäätikön kautta ylittäen kivivyöryille alttiin kuluaarin, Gouterin ja Domen huippujen yli Mont Blancille. Tämän reitin matka huipulle ja korkeuserot ovat pienemmät. Tavallaan turvallisempi reitti, jos ajatellaan vuoristotaudin oireiden kannalta, sillä reitti takaisin kulkee koko ajan alaspäin, toisin kuin kolmen huipun reitillä joutuu kulkemaan kuin vuoristorataa. Vihreällä kartassa.

Toinen on koillisesta nouseva nk. kolmen huipun reitti. Se lähtee Aiguille du Midiltä (3842 m), jonne pääsee "hissillä". Reitti kulkee Taculin ja Mauditin huippujen vieritse. Reitin vaativuus vaihtelee jää- ja lumitilanteen mukaan. Sinisellä kartassa.

Kolmas on pohjoisesta lähestyvä reitti, joka kulkee Grand Muletin jäätikön kautta.
Kirjallisuuden mukaan tätä on pidetty suojaisimpana ja helpoimpana reittinä. Jäätikön sulaminen on muuttanut reittiä aika tavalla. Punaisella kartassa

Mont Blancille tulee reitit myös Italiasta: toinen Blancin etelärinteitä pitkin ja toinen lounaasta Bionnassayn jäätikön eteläpuolen harjannetta pitkin.

Näennäisesti helppojen reittien varrelle kuolee vuosittain useista eri syistä lukuisa määrä ihmisiä. Paikallinen pelastusheko ei ole harvinainen näky, päin vastoin, enemmänkin tavallinen näky Blancilla. Linkki esitteeseen Climbing Mont Blanc is best left to experienced mountaineersJa tässä linkki reissuun: Tarina reissusta

Ei kommentteja: